1. לפני הנסיעה ראוי לשאול רב פוסק בדבר היתר הנסיעה לחו"ל האם מטרת הנסיעה מותרת עקב איסור היציאה מארץ ישראל.
  2. יש להזמין אוכל כשר לכל טיסה אפילו קצרה.
  3. לחם יש להיזהר מלצרוך לחם ארוז הנמכר ברשתות השיווק. שכן רוב סוגי הלחמים הללו מכיל חומרים משפרי אפיה ושומרי טריות שאינם כשרים. יש לשים לב במיוחד ל"אמולסיפייר" המסומן ב- 471-E, שהוא מיוצר משומן מן החי (חזיר). באנגליה קיים נוהג למרוח את תבניות האפייה בשומן מן החי (חזיר). לפיכך אין להשתמש בלחם ללא הכשר. בצרפת נהגו לצרוך את ה"באגט" ובלבד שידוע שלא הוכנס בו שומן .(NON MOULE)( בספרד – כל סוגי הלחמים אסורים אם אין להם כשרות.)
  4. מוצרי חלב ראוי להקפיד על חלב ישראל כי ברוב המקומות לא ניתן להשיג "חלב ישראל". לכן מומלץ להביא חלב עמיד וגבינות מארץ ישראל.
  5. מזון תינוקות "פורמולה" (תחליף חלב אם) לתינוקות, יש להקפיד שלא יהיו בו רכיבים של שומן מן החי. רסק פירות וירקות 100% טבעי בלבד - מותר.
  6. ירקות ופירות – מותרים. אך אם ידוע שהם מישראל, חייבים בתרו"מ.
    פירות יבשים – יש לבדוק שהציפוי אינו משומן מן החי.
  7. ירקות קפואים- כשרים. אם מצורפת להם שקית עם רוטב – אין זה כשר.
  8. שימורים – שימורי גזר ואפונה או לפתנים שיש בהם רק תוספת סוכר יש שהקלו.
    שמן – כשר רק אם אינו מעורב בשמן אחר (יש לבדוק שמצוין על התווית 100%).
    חטיפי תפוחי אדמה "פרינגלס" – אם אין להם הכשר מוכר בחזקת אסור.
    זיתים ומלפפונים וכן כרוב בחומץ (ללא יין ) ובמלח – מותרים – רק עם ציון כשרות.
    בגרמניה רוב הכרוב הוא עם חומץ-יין – ואסור.
  9. דגים: סרדינים וטונה בשמן זית או סויה טבעיים 100% או במיץ עגבניות – נהגו להקל.
    דג סלומון מעושן פרוס ודג מלוח או כבוש (ולא בחומץ יין) – יש שהקלו.
  10. ממרחים: ריבות – בדרך כלל כשרות מלבד ריבת ענבים, יש לבדוק שלא יהיה בריבה תוספת תמציות.
    דבש טהור – כשר
    מיונז משמן צמחי – כשר – יש לבדוק שאינו מכיל חומץ יין
    חרדל – כשר ובלבד שלא יהיה בו תוספת יין.
    שוקולד למריחה – בדרך כלל חלבי מחלב נכרי.
    מרגרינה – בדרך כלל איננה כשרה.
  11. ממתקים: שוקולד מריר – בדרך כלל חלבי.
    הגלידות יש מרכיב הנקרא "אמולסיפייר" המסומן: 471-E שעלול להיות משומן מן החי לכן יש לאסרם.
    יש להשיג גלידות "האגן-דאץ" – עם כשרות O.U. והן כשרות אך יש סוג אחד המכיל ג'לטין שאין לו כשרות O.U, יש לשים לב לכך.
    קרחונים שאינם מענבים – מותרים.
    מסטיק – לא כשר, מלבד מסטיק "ORBIT" המיוצר בצרפת בלבד שאין בו חשש.
  12. משקה חם – ראוי לשתות קפה או תה או קקאו - בכוס חד-פעמית או מזכוכית. יש להימנע מחלב נכרי. משקה חם ממכונה אוטומטית – ניתן להשתמש רק אם אין בה מרק טרף או חלב עכו"ם למקפדים.
  13. משקה קל – קוקה-קולה (כולל דיאט) פפסי, פאנטה, שוופס – מקובלים ככשרים.
    בירה, מיצי פירות – כשרים, פרט לאלה שמכילים מיץ ענבים – האסורים.
  14. משקאות חריפים ברנדי קוניאק ויין – אסורים כי הם בד"כ עשויים מיין. כל סוגי "אוזו" – אסורים. וודקה – רק אם הכשר מוכר.
    לעומת זאת: סוגי וויסקי: שיבס, ווייט-הורס,וויט- לבל, ג'וני ווקר, סליבוביץ, ארק וכן הליקרים : דראמבואי קואנטרו (מברזיל), פיטר הרינג (עם הכשר O.U.) - כשרים. המשקאות "אייריש קרים" ומוצרט – ליקר – כשרים (רק עם סימן הכשר מוכר) – והם חלביים.
  15. מסעדות צמחוניות: אין לסעוד במסעדה אפילו שהיא על טהרת הצמחונות, משום שמרכיבי המזון ברובם אינם כשרים, הם משתמשים בחומץ יין, ובגבינות נכרים וכמובן "בישולי נכרים".
  16. ארוחת בקר במלון או באכסניה בחו"ל: בדרך כלל מוגשים בהם בשרים וגבינות, לכן יש להימנע מלאכול בכלים של המלון. ניתן לאכול סרדינים או דג מלוח או דג סלומון מעושן.
    עגבנייה ומלפפון חתוכים (למעט בצל וצנון). טוב להשתמש בסכו"ם וצלחות חד פעמיים.
    דג כשר הנצלה בעטיפת נייר כסף – מותר רק כשיהודי מניחו על הגריל המיועד לצליית דגים בלבד.
    קפה ותה - טוב לשתות בכוסות חד פעמיים.
  17. מוצרים המיוצרים בחו"ל ונמכרים ככשרים בישראל, אינם תמיד כשרים בחו"ל, כי יתכן שמדובר ביצור מיוחד המיועד לארץ ובהשגחה צמודה בלבד. קיימים מותגים שבישראל הם כשרים למהדרין, ובחו"ל הם טרף כגון: גלידות "נסטלה" יוניליבר.פריגוט, דנונה, גבינות פילדלפיה ועוד.
  18. רשת החנויות "כושר סטייל" מעיד רק על סגנון אוכל יהודי כ"גפילטע פיש" "טשולנט" וכדו' אך הרכיבים הם טרף גמור. ואין להיכנס למסעדות אלה.
  19. ראוי להימנע מלשבת במסעדה או בית קפה שאינם כשרים משום "מראית עין".
  20. יש מסעדות שמסיבות מסחריות כותבים על השלט "כשר" אך אין להם תעודת כשרות. יש לוודא שהתעודה קיימת והיא בתוקף.
  21. סימני כשרות הנפוצים בחו"ל. O.U., O.K, KF, MK, BD, BDLורק ה- KF מקפיד על חלב ישראל ואפיית ישראל. (קיימים כ- 1,000 כשרויות וחלקם רפורמים).

טעויות נפוצות

  1. הסימון R או אפילו R (בתוך עיגול) מסמל זכויות יוצרים או סימן רשום ואינו סימן כשרות.
  2. בתי מלון - יש לתכנן הגעה בערב שבת למלון מבעוד מועד. המרחקים בחו"ל עצומים וגם הפקקים. לכן יש לתכנן היטב את הזמן בתוספת חישוב זמן לתקלות. מומלץ לוודא את שעת כניסת השבת בטרם עת אצל הרב המקומי או בית חב"ד בסמוך למקום.
  3. במלונות רבים יש מערכות אוטומטיות מרובות, כגון: פתיחת דלתות, אורות במסדרון, כיבוי והפעלת מזגן גלאי נפח לחדר. יש לשים לב וללמוד כיצד להיזהר מאיסורי חילול שבת.
    גם המפתח הניתן כתחליף לכרטיס המגנטי לקראת שבת, לעיתים גורם לרישום אוטומטי במחשב המלון על כל פתיחת דלת החדר. על כן, יש לוודא ניתוק מוחלט ממערכות המחשוב למנעול הדלת הכניסה לחדר, עוד לפני השבת.
    יש להיזהר שלא להוציא משקה כל שהוא מהמקרר במשך השבת שכן כל תזוזה של אחד המשקאות שבמקרר גורמת לרישום אוטומטי במחשב המלון.
  4. יש להימנע מטלטול חפצים בשבת מחוץ למלון.
  5. יש לשאת את התפילין בתוך תיק היד ולא במזוודה הנשלחת לתא המטען של המטוס.
  6. כמעט לכל קהילה יהודית יש מקווה אך יש לתאם זאת מראש בטלפון. רצוי לעשות זאת מהארץ, כשבוע לפני המועד. קיימת רשימת מקואות מעודכנת וכן רשימת מסעדות באתר.


דף זה נכתב לאלה המקילים ולא למהדרין! ובמקום שאין מוצרים עם הכשר או רב מכשיר. עניינים רבים בהם לא עסקנו בדף זה ניתן למצוא בהרחבה בספרים "צידה לדרך להרה"ג שלמה מן ההר זצ"ל ו"רואים עולם כהלכה להרה"ג עקיבא הכהן כץ.


יהי רצון שתיסעו לשלום ותחזרו לחיים, שמחה ושלום.