עיתון ראשי > המטבח היהודי > חמין לשבת - טעם ורגש
תאריך: כ"ה סיון תשס"ו ,21/06/06

חמין לשבת - טעם ורגש

כתיבת מתכון לחמין-צ'ולנט, היא משימה כמעט בלתי אפשרית. שכן, לכל אחד ואחת, יש את המתכון המסורתי מבית אמא, על כל הניואנסים העדינים השמורים בחשאי. למרות זאת, נציע מתכון להכנת חמין-צ'ולנט בנוסח ירושלמי.
מלכה טוב-טעם

אחד מגדולי הרופאים היה רגיל לומר כי "החמין גורמים לי להאמין בתחיית המתים". כששאלו אותו, זאת כיצד? ענה: אם היהודים מצליחים להתעורר משנת הצהרים של שבת אחרי אכילת החמין, סימן הוא ואות כי גם המתים יכולים לצאת מקבריהם.


בס"ד

מוצאו של המאכל הלזה, עלום. אלפי שנים חלפו מיום שהוא הוכן לראשונה. וגם שמות יש לו למכביר. "חמין" או כפי שקוראים לו באשכנזית "צולנט". כן, המאכל הכל כך יהודי בן אלפי השנים, ומאות אלפי הגירסאות, הוא המאכל המככב היום במדורנו.
חוויית אכילת ה"חמין" אינה מסתכמת, באכילה בלבד, אלא בטקסיות שבהכנתו, באכילתו, ולבסוף בשנת הצהרים השבתית הבאה כקינוח לאכילת מעדני השבת. האגדה היהודית מספרת, כי אחד מגדולי הרופאים היה רגיל לומר כי "החמין גורמים לי להאמין בתחיית המתים". כששאלו אותו, זאת כיצד? ענה: אם היהודים מצליחים להתעורר משנת הצהרים של שבת אחרי אכילת החמין, סימן הוא ואות כי גם המתים יכולים לצאת מקבריהם.
המתכון שלפנינו מאופיין בקלות הכנתו.
יש לציין, כי אחד המרכיבים המרכזיים בצ'ולנט הוא ה"קישקע", כופתת הבצק המתובלת והשומנית אשר בעבר היו הכל רגילים להכינה כשהיא אסופה במעי התרנגול הנקרא "קישקע" באידיש. כיום, רבים קונים את ה"קישקע" מן המוכן, אני, באופן איש ממליצה על קישקע של חברת "הקר", שלה מסורת מכובדת במוצרי בשר.
מרכיב לא פחות חשוב, שאותו לא ניתן לרכוש בחנות הוא ה"תפילה". כל יהודיה, רגילה ללחוש תפילה מיוחדת לה, משהו אישי להצלחת החמין. איך סבתי עליה השלום הייתה אומרת - הילדים טובים כמו התפילה של אמא בעת הכנת הצ'ולנט ביום שישי, וכמו לימוד התורה של האבא בצהרים של שבת.
נושא חשוב ביותר בהכנת החמין הוא בחירת הסיר. יש להכין את ה"חמין" בסיר נירוסטה עמוק. הכנת "חמין" בסיר שטוח מקלקלת את כל הכוונתו הטובות, ה"חמין" עלול לצאת חרוך ויבש יותר מהנצרך. אין כמו סיר עמוק עם תחתית עבה מעט להכנת "חמין". אחרי כל ההקדמות. לעבודה:

4-5 מנות חמין לשבת

יש להכין את ה"חמין" בסיר נירוסטה עמוק. הכנת "חמין" בסיר שטוח מקלקלת את כל הכוונתו הטובות, ה"חמין" עלול לצאת חרוך ויבש יותר מהנצרך. אין כמו סיר עמוק עם תחתית עבה מעט להכנת "חמין".

המצרכים
1 ק"ג בשר ראש
5 ביצים קשות
200 גר' חומוס
200 גר' שעועית לבנה/אדומה
100 גר' סויה
3-6 תפו"א
קישקע ממולא מוכן
2 כפות אבקת מרק
1 כף פפריקה חריפה/מתוקה
1 כף אבקת שום
1/2 כף סוכר
1/2 כפית מלח

לשים בסיר, את המצרכים לפי הסדר הבא:
הקטניות ותפוחי האדמה
הבשר
הביצים [יש שמים בקליפתן, ויש השמים ללא קליפה]
מעל לכל אלו - הקישקע.
לכסות את המצרכים במים, להוסיף את התבלינים, להביא לרתיחה בלבד.
ללחוש תפילה קטנה, להניח את החמין על הפלטה של שבת, לומר "לכבוד שבת קודש". ולפתוח בשבת בבוקר. ווווואו, איזה ריח... תענוג.
לסיום, בדיחה אחת קטנה:
בחורי הישיבות, מימים ימימה, היו למדים בשעות הפנאי להכין לעצמם בלילה שבין חמישי לשישי חמין, צ'ולנט. בחור מוצלח במיוחד נשא לו לאישה בחורה צדקנית בת טובים, אלא שלמרבה הצער, ידיעותיה בבישול לא היו מופלגות, בלשון המעטה.
הנה הגיעה ערב השבת הראשונה, בה הכלה הטריה היתה צריכה להכין את סעודות השבת, והיא עמדה לה במטבח בוהה בחוסר אונים במצרכים ובסירים, אלא שלבשל חמין לא ידעה. מה עושה יהודיה בצרה? לקחה ספר תהלים והחלה להתפלל.
התפללה הכלה כל היום, ובעלה, החתן הצעיר מציץ מדי פעם למטבח, ומגלה את הפעילות האינטנסיבית שבו. כלום לא מתקדם. כשחולף הזמן ושבת מתקרבת. משנס הבחור מותניים, תופס את המוצרים, זורק אותם לסיר, מרתיח מקשקש קצת תבלינים. והופ, מעשה קסם, הסיר כבר על הפלטה.
לקראת שבת לכו ונלכה.
מגיעה שבת בבוקר, הכלה הצעירה נכנסת למטבח, וחשה בניחוחות הנפלאים. היא סופקת כפיים בהתרגשות "אוי אלוקים, התפילות שלי הועילו". בעלה שומע זאת ומפטיר לעומתה "התפילות שלך והמעשים טובים שלי, יחדיו יצרו את החמין הזה".


 




[עמוד הבית] [מדריך הכשרות העולמי] [מדריך המסעדות העולמי] [מדריך המקוואות העולמי] [קבל כשרות] [עדכון כשרות] [שאל את הרב
[KosherTimes] [רשויות כשרות] [זמני היום] [הזמנת ''ערכי כשרות''] [שאלות נפוצות] [אודות] [צור קשר]